вторник, 23 февруари 2010 г.

Съвети за писане от Стивън Кинг- Трета част.


За писането

Това, което препоръчва автора е "напрегната програма за четене и писане" от четири до шест часа дневно.

"Четенето е важно най-вече за това, че създава близост и интимност с процеса на писането; човек влиза в страната на писателите с валиден паспорт и документи. Редовното четене ви поставя в положение (или състояние на духа, ако предпочитате този израз) да пишете усърдно и непринудено."

Ако прекарваме повече време пред телевизора  или в други дейности няма как да станем истински писатели.

Или още както се изразява Кинг Първата заповед е - чети много, пиши много! Автора дава някои конкретни, полезни съвети свързани с въпроса - защо не трябва да спираме когато се заемем с някой проект, било то разказ или роман.
-вълнението от заплитането на интригата започва да угасва.
-образите започват да се размиват.
- започваме да чувсвтваме, че работата ни натежава т.е. губим интерес и не ни се пише, което както правилно отбелязва автора е целувката на смъртта.

Наблягам на тях понеже и самият аз често изпадам в това състояние. Внезапно ни хрумва идея за разказ или роман, които ни ентусиазират и започваме да пишем с желание. Колкото обаче протакваме във времето ентусиазма ни се загубва и писането започва да губия своят блясък.

"Писането се удава винаги и само тогава най-добре, когато пишещият го възприема като вид вдъхновена игра. Ако се налага, мога да пиша и без вдъхновение, но най-много обичам, когато историята е свежа и едва ли не прекалено гореща, за да я докосна."

 Според Стивън Кинг черновата на една книга не бива да се протака повече от три месеца, иначе историята започва да ти звучи някак странно чуждо. Спокойната обстановка е задължителна. Колкото до жанра автора е категоричен. Всеки има своите предпочитания - независимо дали това е хорър, научна фантастика или любовни романи- всеки трябва да пише в жанра, който го влече!
"Също толкова погрешно би било, ако нарочно изберете някакъв жанр или стил, само за да спечелите пари."
Съгласен съм, че така не става!
 "А онова, което вие знаете, ви прави уникален по някакъв друг начин. Бъдете смел. Начертайте карта на вражеските позиции, върнете се и ни разкажете какво сте научили."
Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар